How to do pan de acambaro en

Hoe zit het met tegenmacht in de Tweede Kamer? 'We hebben meer Kamerleden nodig'

SP-unfortunately Marijhaben, Baudet van FvD, Ouwehand vanPvdD en CU-unfortunately Segers had he always over, de does en tegen does in de Tweede Kamer. Volgens de Kamerleden moeten de oude power dynamics have been broken down. Maar wat wordt daar precies mee bedoeld? Political scientist Simon Otjes, van de Universiteit Leiden, puts uit dat de coalitiepartijen teveel met elkaar in verbinding staan.

De bewindslieden had het dus over het verbreken van de oude power dynamics, over makes en tegenmacht en he must have another cultuur. Met strong dualism. Maar waar wordt precies op gedoeld wanneer we hebben over oude power dynamics. "We zien Eigenlijk dat er sinds de jaren '80 een sterk monisme is. Dat betekent dat he een strong band is tussen het Kabinet aan de ene kant, en de coalitiefracties in de Kamer aan de other kant", adds Otjes uit in Nieuws en Co.

"That doesn’t take care of all the cameras for a long time to complete the storen op hun controlerende functie, en dat there is the control less is then to be able to zijn." Daarom has been dualism. Power must volgens Segers vooral ook different omgaan met tegenmacht. In the Tweede Kamer there are vooral spoken about a cultuurverandering, ziet ook Otjes.

Cultuurverandering is nodig, maar we hebben te weinig Kamerleden

"Dat is also necessary. Maar ik think dat je kan nadenken about de manner waarop we de taak van de Kamer vormgeven. Nederland heeft Eigenlijk relatief little Kamerleden, which are always on big issues. Dat zürvoor dat zij zich maar little really vast can bijten. Zeker as we kijken naar de small fracties ", sets de politicoloog uit.

Idealiter zouden we dan ook méér folksvertegenwoordigers moeten. Otjes: "We have a lot of little cameras. As ever, there is little more of the sea in the country, so in the Netherlands it is possible to raise it. Het zou betekenen dat small fracties as the Christian Unie he opeens four cameras . "

Nu is a big parlement voor de komende jaren natuurlijk onrealistic, het zal nog wel even duren voordat de politiek uiteindelijk dat besluit neemt. Toch kan het ook different volgens Otjes, hij hoopt dat de huidige commissies have been increased. Het gaat wat Otjes concerns dus niet om een ​​cultuurverandering, maar juist om een ​​structuurverandering. Juist om dat de schreeuw om dualisme al jaren groot is.

Sea staf is nodig voor sea onderzoek op dossiers

"Daar zijn all kinds of manners voor. Daar come all kinds of specialists bij elkaar om over specifieke onderwerpen te praten. The zou he bijvoorbeeld aan think about the commissies staf te laten aannemen, zodat zij meer onderzoek can do." Toch is he wat tegenmacht concerns also zeker een rol voor de journalistiek wat de politicoloog concerned. "As we nadenken over de toeslagenaffaire heeft de journalistiek zich daar ook van een heel goede kant laten zien door zich daar in vast te bijten. Maar ook journalists moeten zich natuurlijk ook iets meer vastbijten in de onderwerpen", gaat Otjes verder.

Toch wet het volgens de politicoloog moeilijk om genuinely changed te accomplish, just as we hebben over een cultuurverandering. "Je moet uiteindelijk ook nadenken over wilted een parlement heeft en wilted middelen je biedt om die taak uit te voeren. En as daar geen middelen voor komen he tegenover staan, dan zal het moeilijk been accomplished om dat te."

Luister here het fragment terug.

Download the NPO Radio 1 app

With our app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm here for iOS and here for Android.

Report correctie